niedziela, 30 września 2012

Polski comfort food - kluski śląskie z gulaszowym sosem z karkówką wieprzową

Pan Kot awansował – z szeregowego futra domowego na wyższy stopień półkownika (sic!) . Mamy tylko nadzieję, że z tego tytułu nie będzie oczekiwał jakiś specjalnych dodatków – na ten przykład diety w postaci jednej pełnej miseczki dziennie więcej, niż dotychczas.



My zaś w ostatnim czasie przerzuciliśmy się na typową polską kuchnię. Na talerzu rządzą więc syte kasze -  najczęściej gryczana lub jęczmienna z mięsnymi dodatkami. Niedawno jednak zajadaliśmy się kluskami śląskimi z pysznym gulaszowym sosem z kawałkami karkówki wieprzowej. Prosty, pyszny i syty obiad - polski, nostalgiczny comfort food z powrotem do smaków dzieciństwa.



Kluski śląskie (przepis domowy)

ugotowane i utłuczone lub przeciśnięte przez praskę
mąka ziemniaczana
jajko

Ugotowane, utłuczone ziemniaki połączyłam z mąką ziemniaczaną (w stosunku 4:1), dodałam jajko i zagniotłam na jednolitą masę. Z masy utoczyłam kulki, w których palcem zrobiłam dziurki. Gotowałam w osolonym wrzątku lekko przemieszawszy raz drewnianą łyżką około 10 minut od wypłynięcia.

Sos gulaszowy z karkówką wieprzową (pomysł własny)

300 g pokrojonej w kostkę karkówki wieprzowej
olej rzepakowy
woda
dużo słodkiej papryki i majeranku
liść laurowy
pieprz, sól

Umyte i osuszone mięso podsmażyłam na oleju, aby zamknąć pory. Następnie zalałam wodą, dodałam paprykę i majeranek, liść laurowy i gotowałam, aż mięso było miękkie i aby zredukował się sos. Pod koniec doprawiłam pieprzem i solą.


Dodaję do akcji:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...