niedziela, 28 kwietnia 2013

Szynka tandoori z pęczakiem i sałatą curry


Po przetestowaniu Tikka masali i Kormy przyszedł czas na kolejny słoik. Tym razem była to Pasta Tandoori i ponownie to było moje pierwsze podejście do smaku. Nie znam się za bardzo na kuchni indyjskiej, aczkolwiek bardzo lubię jej smaki i aromaty. Wczoraj na ten przykład zjedliśmy porządny i pyszny obiad w Ganeshu przy Wilczej. Było smacznie, aromatycznie, ostro – wyszliśmy najedzeni i zadowoleni. 

Ale wracając do słoika - z jego zawartością powstał „obiad fusion” polsko - indyjski ;) Zamiast kurczaka była świnia. Kupiliśmy 1,5 kilo szynki do pieczenia na kanapki. Odcięłam z niej pół kilo, zamarynowałam, a potem piekłam (a ściślej mówiąc dusiłam – bo sosu było więcej niż mięsa) w piekarniku. Podawałam z kaszą pęczak i sałatą w śmietanie z dodatkiem curry. 

I jak? Dla mnie sos był za słony - smak generalnie byłby do przyjęcia, gdyby nie sól. Chyba moje kubki są przeczulone, bo Panu R. smakowało. Jednakowoż oboje stwierdziliśmy, że Patak’s w odróżnieniu od Blue Dragona raczej nie pokusimy się kupić w sklepie. Smak jest, ale nie na tyle nam odpowiadający, aby wrócić do indyjskiej serii.


Szynka tandoori z pęczakiem i sałatą curry (pomysł własny)

szynka wieprzowa pokrojona w nieduże kawałki
Pasta Tandoori Patak’s 
jogurt naturalny 
kasza pęczak 
sałata 
śmietana 18% 
sproszkowane curry

Pokrojoną szynkę obtoczyłam w paście tandoori oraz jogurcie naturalnym i marynowałam przez noc w lodówce. Następnie piekłam w piekarniku. Podawałam z ugotowaną kaszą pęczak i sałatą wymieszaną z śmietanie z curry.



14 komentarzy:

  1. Jak to ładnie wygląda na talerzu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe jak odmienne ludzie mają smaki :) Ja akurat w tandoori nadmiernej słoności nie czułam, za to bardziej słodko-kwaśny smak tamaryndowca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł ! U mnie dziś też coś z tandoori :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "zamiast kurczaka była świnia" - jak miło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Trochę niechcący włoska flaga się z tego zrobiła ;)

      Usuń
  6. O, połączenie tandoori z jogurtem to pyszny pomysł . Musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam z domową pastą tandoori :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.

Pozdrawiam
oczko

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...