niedziela, 31 sierpnia 2014

Krem paprykowy z prażonym słonecznikiem i kilka słów na Międzynarodowy Dzień Blogera


Sezonowa kuchnia ma wiele plusów, ale tym istotnym z ekonomicznego punktu widzenia jest również jej koszt. W sezonie warzywa i owoce nie dość, że są najpyszniejsze, to jeszcze najtańsze.

Taka na ten przykład papryka. Nie pamiętam już, kiedy ostatnio robiłam z niej zupę – krem. Ostatnie zdjęcie w komputerze datowane jest na sierpień 2009 r., więc możliwe, że właśnie wtedy ;) A skoro Pan R. zaczął przebąkiwać, że miałby ochotę zjeść, to mnie do gotowania zupy długo namawiać nie trzeba ;)

Ponieważ trafiła mi się bardzo słodka papryka, postanowiłam przełamać ją nieco porem i świeżym tymiankiem oraz podkręcić prażonym słonecznikiem. Serwuję z pozdrowieniami dla Nieśki z Mówią Weki ;)

Ale zanim przepis – najpierw jeszcze kilka polecanek z okazji Międzynarodowego Dnia Blogera. Oto garść blogów, na które lubię zaglądać i korzystać z ich wiedzy i pomysłów. 
Tak się złożyło, że to głównie blogi z bezmięsną kuchnią. Niezamierzenie, ale wychodzi na to, że ostatnio mam przesyt potraw mięsnych i większy magnes ku kuchni roślinno-naturalnej.

1. Jadłonomia – ten blog zna chyba każdy bloger i wegetarianin. To nie dziwne, skoro Marta prezentuje tam bardzo inspirujące potrawy bezmięsne. 
2. Herbiness – o blogu Inez już na Kotach wspominałam, ale zrobię to jeszcze raz, bo dla mnie to skarb, który przekonał mnie ostatecznie, że warto jeść chwasty.
3. Centrum Rozwoju Osobliwości Kuchennych – wegetariańskie inspiracje, im ich więcej tym lepiej
4. Zakochane w zupach – tutaj chyba wiele wyjaśniać nie muszę ;)
5. Co dziś zjem na śniadanie? – baaardzo apetyczne zdjęcia równie apetycznych śniadań.



Zupa- krem paprykowy z porem, tymiankiem i prażonym słonecznikiem (przepis autorski)

bulion z kurczaka zagrodowego
oliwa
kilka pokrojonych w kostkę papryk czerwonych, żółtych i pomarańczowych
por pokrojony w półkrążki
świeży tymianek
świeży lubczyk
sproszkowana słodka papryka
pieprz kajeński
pieprz kolorowy
prażony słonecznik

Na oliwie poddusiłam paprykę i pora, zalałam gorącym bulionem, dodałam tymianek i drobno poszatkowane liście lubczyka. Gotowałam ok. 15 minut w międzyczasie doprawiając słodką papryką i pieprzem kajeńskim. Następnie zmiksowałam na krem, doprawiłam pieprzem kolorowym. Podawałam z prażonym słonecznikiem.

Prażony słonecznik: suchą patelnię postawiłam na gazie, wsypałam na nią słonecznik (oczywiście już bez łupinek) i podgrzewałam cały czas mieszając. Kiedy słonecznik zaczynał już wydawać zapach i troszeczkę się podrumienił, natychmiast zestawiłam z ognia. Słonecznik wydzielając olej może szybko się spalić na patelni, stąd powinno się go mieszać i zdejmować z patelni w momencie lekkiego podrumienienia. 

8 komentarzy:

  1. Oj jak miło i jaki synchron :) A może po porstu podobne myślenie o kuchni. Sezonowo, lokalnie, prosto, smacznie i zupy! Uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooooo te trzy pierwsze blogi bardzo lubię , no mam jeszcze kilka takich ach och

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alutka pochwal się swoimi lubisiami, może odkryję coś nowego dla siebie :)

      Usuń
    2. Gosiula masz je chyba na bocznych paskach ,ale niech będzie :D Tak na szybko , moja ukochana trójca to
      Sojaturobię, Am mniam i Smakoterapia
      No innych tez masę odwiedzam , multum ich jest , musiałabym listę zrobić ,a byłaby ono ho ho ,albo i dłuższa

      Usuń
    3. Am mniam nie znam, więc sobie zerknę :)

      Usuń
  3. Twoja zupa bardzo do mnie przemawia! :)
    Ja niestety nie moge powiedziec, ze tutaj warzywa i owoce w sezonie sa duzo tansze niz poza nim, gdyz roznica nie jest olbrzymia niestety; ale smak takich produktow wynagradza jednak sporo ;) No i fakt, ze wspieramy lokalnych producentow, a to dla mnie tez bardzo wazne.
    Pozdrawiam serdecznie i milego tygodnia zycze!
    (i bardzo przepraszam za ksiazkowe milczenie... nie zapomnialam, ale nie umiem sie 'zmusic' do napisania :/ )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz czas na dynię! ;)

      ps. Czekam, cały czas czekam ;))

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.

Pozdrawiam
oczko

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...