czwartek, 12 lutego 2015

Słodkie kulki daktylowo - orzechowe z kakao


Wbrew nadzianemu, wysmażonemu i polukrowanemu Tłustemu Czwartkowi u mnie dzisiaj też słodko, ale lekko. I choć wprawdzie nie dietetycznie (bo bakalie swoją ilość kalorii i tłuszczu mają), ale zdrowo. 
Nie twierdzę, że sama sobie nie daję dyspensy na słodkie grzeszki, mimo to na co dzień w ramach pączka zjadam daktyle i morele w czym wspomaga mnie Agnieszka - koleżanka z biurka obok. 

A skoro już o daktylach mowa – inną alternatywą na słodkie co nieco są rewelacyjne daktylowo - orzechowe kulki. Wypatrzyłam je od Nissiax83, od której zgapiłam jakiś czas temu tanie, zdrowe, dobre i łatwe do zrobienia mleko owsiane.

Proces przygotowania kulek daktylowych również jest banalnie prosty. Wystarczy malakser, kilka produktów i chwila wolnego czasu (ja wtedy jednocześnie oglądam filmiki na You Tube). A najlepsze w tym jest jeszcze to, że przepis nie jest sztywny, można go za każdym razem modyfikować.

Na zdjęciu widoczne są też szybkie, łatwe i równie zdrowe ciastka amarantusowe


Słodkie daktylowo-orzechowe kulki z kakao (źródło – filmik Nissiax83)

1-1,5 szkl daktyli bez pestek
po ¾ szkl migdałów i pistacji (najczęściej dodaję ok. 1,5 szklanki nerkowców, ale połączenie orzechów włoskich i migdałów smakuje równie rewelacyjnie)
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego (pomijam)
1 łyżka oleju kokosowego lub wody (dodaję olej lniany)

Najpierw w malakserze na pastę miksuję daktyle. Przekładam je do miski i w malakserze mielę resztę składników (oprócz oleju). Wszystko mieszam razem w misce i dodaję olej. Masa dzięki daktylom (które również odpowiadają za słodzenie) oraz pod wpływem tłuszczu i ciepłych dłoni jest leciutko kleista. Biorę małe porcje i toczę z nich kulki. Na koniec można je jeszcze obtoczyć w kakao niczym trufle. Kulki nie muszą leżakować - są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu. 


6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie słodkości i chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także robiłam te kulki z przepisu Nissiax i wyszły świetnie :) Twoje wyglądają cudnie, podobnie jak te ciasteczka amarantusowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te kuleczki i ciasteczka też. :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne musi rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń


  6. Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.


    great work

    تصميم مواقع





    good job Beautiful! :)

    حراج السيارات

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.

Pozdrawiam
oczko

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...