niedziela, 29 listopada 2009

Dzikie zwierzę

"Dzikie zwierzę", taką dostało nazwę – swego czasu. I podobno pachniało lasem. Mój nos nie był aż tak subtelny, aby wyczuć takie aromaty. Za to przyjemność podniebienna skwitowała to jednym słowem: "pycha!". Przyznać jednak należy, że na jednym słowie nie powinno się kończyć. Bo gdzież wtedy podziać te peany nad zwartością, bossską wilgotnością, barwą i całokształtem? Zatem! Na początek wypadałoby zamknąć ślepia i pozwolić, aby ono przemówiło samo. Z relacji własnej owej zwierzyny, dowiadujemy się, że oto właśnie następuje konsumpcja lekko wilgotnego, słodkiego, acz cudownie przełamanego aromatem Guinnessa kawałka ambrozji, który może na dobre konkurować z seksownym.


A co na to Lec? ---> "Wystarczy słowo – reszta jest gadaniem."





Rich stout cake (bezczelnie skopiowane za Iwonką)

225g masła
350g brązowego cukru
4 jajka
225g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
400ml piwa Guinness
100g ciemnego kakao
100-200g czekolady (dodatkowo) – oczko sobie darowało

Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jajka i ubijać. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Piwo wymieszać z kakao. Następnie dodać mąkę i piwo do masła i utrzeć razem. Ciasto jest dość rzadkie. Ja dodałam jeszcze tabliczkę połamanej na małe kawałeczki gorzkiej czekolady (a oczko nie). Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wielkości około 20-25cm. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec 1-1,5 godz. Po godzinie nakryć ciasto papierem do pieczenia jeśli ciasto za szybko się przypieka od góry. Ostudzić przed wyjęciem z blaszki.

16 komentarzy:

  1. Hej hej! :) Czytam słowniczek i się śmieję, bo chyba wszystko dobrze rozkminiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,mniam !Nareszcie słodycz widze u Siostry :)))

    Miłego dzionka Kochana:**

    OdpowiedzUsuń
  3. Spoko, spoko! Jeszcze nie skończyłam słodzić :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ;) Następne będzie w kolorze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo, nowy blożek- ze słowniczkiem- wreszcie będę mogła skorzystać z Twoich przepisów ;) Pozdrawiam i będę miała Oczko na oczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. My się chyba nie znamy - dzień dobry, oczko jestem ;))

    Rzuć zatem jeszcze kiedyś okiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden rzut okiem i co widzę? Nic nie widzę... A właściwie coś tam widzę, ale własnego adresu na liście po prawej nie... bo co? No...;)
    Nie mam tego czarnego, a muszę coś upiec dziecku do szkoły, idę se poszukac gdzieś :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Łups! Chyba się naraziłam ;)P No to już jest, włala! ;)) Ojj, bez fochów i lamentów - dopiero co tworzę nową listę.

    To czarne, jest zajebiaszczo pyszne - polecam. Firmuje Iss - jakby co ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. bezczelnie sie zapisuje i wyrywam po kawal tego ciasta i chyba nie musze tlumaczyc dlaczego :-) sama ni emoge pojac czemu tak kusza mnie procentowe ciasta ostatnio...
    Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja chyba ten rum naruszę nie tylko do czaju ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż mi się chciało trochę bezczelnie powiedzieć - Ciacho i kufel, poproszę Mała :D
    Zupełnie jak te makaroniki i beaujolais nouveau wieczorową porą :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak to dobrze, że jednak mamy ten Paryż ;) To kiedy prezentujesz swoją rewelacyjną toskańską ścianę? ;)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z Guinessem.... Zrobię moim chłopakom, obowiązkowo! A tę czekoladę też sobie daruję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Słusznie. I bez niej zwierzak smakuje przednio :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.

Pozdrawiam
oczko

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...