piątek, 2 listopada 2012

Zupa z głowy. Ostry krem dyniowy z mleczkiem kokosowym

Nie jestem fanką dyni, nie czekam niecierpliwie na sezon, ale jak się już ona pojawia – kupuję. Bo cenię ją za uniwersalność: jest dobra zarówno na słodko, ale pasuje też jako wytrawne danie obiadowe. Można z niej zrobić deser, upiec ciasto, ugotować zupę, upiec w piekarniku w oliwie i ziołach, zrobić potrawkę... I można wymieniać tak dalej. Poza tym dynia jest tania i ma taki piękny karotenowy kolor. Szkoda mi jej tylko jako lampionu na Halloween – tyle miąższu idzie co roku na zmarnowanie.

Zupa powstała z głowy (sic!). Gotowałam kiedyś coś podobnego, ale nie mogłam znaleźć przepisu, więc postawiłam na improwizację. Wyszła lekko ostra dzięki papryczce, za sprawą kuminu, curry i kolendry lekko aromatyczna, a lekką delikatność nadało mleczko kokosowe. Jeżeli będzie za rzadka, można zmiksować z nią ugotowanego ziemniaka, lub podawać z ugotowaną zieloną soczewicą (tak ją jadł Pan R.)




Ostra zupa z dyni z mleczkiem kokosowym (przepis z głowy)

oliwa
czerwona cebula pokrojona w kostkę
kmin rzymski, kolendra, curry
papryczka habanero
starty imbir
dynia pokrojona w kostkę
rozmrożony bulion warzywny
wędzona papryczka z Esplette
mleko kokosowe
pieprz kolorowy, sproszkowane chili
ugotowany ziemniak lub zielona soczewica – ewentualnie dla nadania gęstości

Na oliwie zeszkliłam cebulę z przyprawami, imbirem i papryczką. Dodałam dynię i przesmażałam ją ok. 3 minuty. Zalałam bulionem i gotowałam do miękkości. Pod koniec przyprawiłam wędzoną papryczką. Zmiksowałam i wymieszałam z mleczkiem kokosowym. Nie zagotowywałam. Podawałam z posypką ze sproszkowanej chili i pieprzu.


14 komentarzy:

  1. Ta zupa ,z głowy' bardzo pyszna Gosiu.
    Ach zjadłabym miseczkę,nawet na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa z głowy, bo bez przepisu i z głowy, czyli z dyni :)

      Usuń
  2. Wspaniała! Dyniowa zupa to dla mnie prawdziwe comfort food.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojjj taka zupe to chetnie bym zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego, trochę pogotować i zmiksować :)

      Usuń
  4. Z pikanterią i bogactwem aromatów - właśnie tak lubię najbardziej ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bogactwo harmonijnych smaków - to lubię :)

      Usuń
  5. Pyszna zupka Sis. Ja też sobie zrobiłam zupkę dyniową, ale nie tak ostrą jak Twoja.
    Uściski Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiem, wiem, że wolisz łagodniejsze :)

      Usuń
  6. Zupka, po której odkryłam dynię :) Pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyobraź sobie, że pierwsze moje dyniowe danie kilka lat temu, to właśnie była zupa :)

      Usuń
  7. no i jak ładnie ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.

Pozdrawiam
oczko

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...