niedziela, 21 października 2012

Wytrawne ciasto francuskie z kabaczkiem, serem wędzonym i orzechami włoskimi

Ciasto francuskie długo musiało odczekać swoją kolejkę, nim nadeszła jego chwila. W zasadzie zadecydowała za mnie okoliczność rozmrażania lodówki celem gruntownego jej umycia i pozbycia się grubej warstwy lodu w na ściankach zamrażalnika.

Pierwszą koncepcją były słodkie koperty z jabłkiem. Później jednak sobie pomyślałam, że zaletą ciasta francuskiego, podobnie jak i kruchego na tartę, jest to, że oferuje ono wiele możliwości. A przy okazji świetnie łączy się zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Samo też może być wyśmienitym dodatkiem - pamiętacie pikantne diablotki do kremu kabaczkowego?

Wyszło zatem na to, że francuzik będzie wytrawnym obiadem z kabaczkiem, serem i orzechami. I to był strzał w dyszkę, a od tego zaczęły się inne wariacje, o których inną razą :)


Wytrawne ciasto francuskie z kabaczkiem, serem wędzonym i orzechami włoskimi (źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, dodatek do Magazynu Kuchnia, s.50)

opakowanie ciasta francuskiego
kabaczek
oscypek - zastąpiłam roladą ustrzycką
jajko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 18%
pieprz kolorowy świeżo mielony, sól
orzeszki piniowe - zastąpiłam orzechami włoskimi
zielona pietruszka

Ciasto rozmroziłam, ponakłuwałam i podpiekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 10 stopni. Na podpieczony spód układałam na zakładkę na przemian plastry kabaczka i sera. Polałam sosem (rozbełtane jajko wymieszane ze śmietaną i doprawione solą i pieprzem), posypałam pietruszką i orzechami i zapiekałam ok 20 minut w 10 stopniach.



Dodaję do akcji:




16 komentarzy:

  1. i mam ślinotok mimo, ze jestem obżarta, ale bym zjadła takiego francuza, wiesz, że ja lubię no nie ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to musi być smaczne! Podoba mi się bardzo.
    Rolada ustrzycka jest dobra, oscypek uwielbiam:) Buziol:*

    OdpowiedzUsuń
  3. ha! ale zbieg okoliczności :)
    na swój sposób dzisiaj podobne wpisy mamy, Oczkownico!
    U Ciebie na bogato!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak bliźniaczki dwujajowe ;)
      ps. napiszę dzisiaj @ w spr. soboty :)

      Usuń
  4. mmm, ser i orzechy, i francuz, mmm

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto francuskie lubię właśnie za jego uniwersalność!

    OdpowiedzUsuń
  6. Za francuskim nie przepadam,ale Twoją wersję pochłonęłabym z prędkością światła.
    I do tego pięknie!

    A jak ja nie lubię rozmrażania lodówki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie lubię tego całego ambarasu z wyciąganiem wszystkiego z niej ;)

      Usuń
  7. danie wykwintne i proste zarazem...a dodatek orzechów włoskich jest tu doskonałym dopełnieniem smaków...koniecznie muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włoskie poszły, bo tańsze od piniowych, a smak wcale nie gorszy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...