poniedziałek, 20 lutego 2012

Domowe kiszenie kapusty. Zupa kwaśnica

Kiedy byłam mała, wręcz zajadałam się kiszoną kapustą. Potem mi przeszło, bo zbyt często w domu piątkowym obiadem był sztandarowy, postny zestaw: smażona ryba, gotowane ziemniaki i kiszona kapusta z olejem i porem.

Ale nie tak dawno na powrót przyszła mi chęć na kapustę. Kupiłam 10 dag w warzywniaku i w domu zabraliśmy się z Panem R. do konsumpcji. I cóż – 10 dag tej kapusty to było zdecydowanie za dużo. Była zwyczajnie niedobra. Nie mam pojęcia co teraz w produkcji do niej wrzucają, że moje kolejne podejście do kupnej kiszonki zakończyło się rozczarowaniem. Wobec tego postanowiliśmy ukisić kapustę samodzielnie.

W sieci wyszukałam przepis, zakupiliśmy głowę, a następnie Pan R. zabrał się do szatkowania. Potem minęły 2 tygodnie, w międzyczasie rozchodził się coraz przyjemniejszy zapach kiszonki, aż wreszcie postanowiliśmy coś z niej zrobić, a nie tylko podjadać ;)

Pan R. od pewnego czasu przebąkiwał o góralskiej kwaśnicy. Nie kupiliśmy żeberek ani boczku, więc tym razem obeszliśmy się smakiem góralką. Ale dlaczego nie zrobić by innej kwaśnicy? Z pomocą przyszedł blog Niebo w gębie.
Bardzo spodobał mi się tam pomysł z dodaniem do zupy suszonych grzybków. Nigdy nie wrzucałam ich do kapuśniaku. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis i jeszcze tego samego dnia zabrałam się za warzenie na gazie. Zapach gotującej się zupy pobudzał ślinianki, a obiad nie obył się bez dokładki.

80% sukcesu w tej zupie to pyszny aromatyczny, dobrze doprawiony bulion (lubczyk! ;)), który ugotowałam dzień wcześniej i kiszona kapusta, którą wyprodukował nam Pan R.
Resztę podkreśliły dodatki – suszone grzybki, kminek, pieprz i podsmażona kiełbasa z cebulką.
Obiad był bardzo rozgrzewający i aromatyczny. Idealny na zimę. Bardzo, bardzo polecamy domową kiszoną kapustę :)





1.Kiszona kapusta (źródło: Majdan Zbydniowski, adamchciuk.republika.pl )
cytuję przepis ze strony, z której korzystaliśmy

5 kg kapusty białej
0,5 kg marchwi
1dkg nasion kminku
8-10 dkg soli szarej (koniecznie)

Dobrze wyrośniętą, ścisła kapustę poszatkować (…) i wymieszać (...) z marchwią, kminkiem, i solą.
Tak wymieszaną kapustę pozostawić około 15-20 minut (aż puści sok).
Następnie układać warstwami w kamiennym garnku (beczce dębowej) i każdą warstwę ubijać aż do wystąpienia soku.
Dobrze ubita kapusta lepiej się zakwasza i łatwiej ją przechowywać. Po wypełnieniu garnka (beczki) kapustą położyć na niej talerz lub deszczułkę dębową, przycisnąć wyparzonym kamieniem lub słoikiem napełnionym kapustą (dlaczego? - podczas fermentacji wydziela się sok, który odlewa się do słoika a następnie wlewa go ponownie - jest zbyt cenny aby jego brak uzupełniać wodą). (...)
Kiszącą się kapustę przebijać co drugi dzień, aby usunąć gazy powstające podczas fermentacji.

Po ukiszeniu kapustę przełożyć do 1 litrowych słoików lub pozostawić w beczce. Kapustę ukiszoną wynieść do piwnicy lub innego chłodniejszego pomieszczenia.


Nasze uwagi:
1. Robiliśmy z połowy porcji podanej w przepisie.
2. Kapustę ( z braku dużej kamionki) umieściliśmy w szklanym 5 -litrowym słoju, przykryliśmy talerzykiem o obciążyliśmy litrowym słoikiem wypełnionym suchym ryżem. Kiedy kapusta się ukisiła i nieco zmalała na objętości - przełożyłam ją do 2,5 - litrowej kamionki.
3. Więcej o kiszeniu kapusty możecie poczytać na stronie Wędzarnicza Brać - wędliny domowe.pl



2. Kwaśnica z suszonymi grzybkami (źródło: blog Niebo w gębie)
podaję proporcje z bloga, ja robiłam na oko

pętko kiełbasy - powinna być o wyraźnym smaku, najlepiej podwędzana i niezbyt chuda
pół kilo wędzonego, surowego boczku (pominęłam)
3/4 kg kwaśnej kapusty
1 cebula
2-3 surowe ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
5 listków laurowych (pominęłam)
ziele angielskie (pominęłam)
pieprz
sól (pominęłam, bo rosół i kapusta były już odpowiednio słone)
kminek
kilka suszonych grzybków (garść)
pół litra rosołu
oliwa

Suszone grzyby obmyłam i zalałam wrzątkiem, a po 5 minutach odcedziłam i niezbyt drobno pokroiłam.
W garnku na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Kiedy cebula się zeszkliła dodałam kiszoną kapustę razem sokiem (zupa miała być dość kwaśna), podsmażałam ok 3-5 minut, dorzuciłam grzybki, zalałam rosołem i sypnęłam kminek. Przykryłam garnek pokrywką i gotowałam na wolnym ogniu ok. 30 minut. Kiedy kapusta była już prawie miękka, w osobnym garnku z osoloną wodą ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotowane ziemniaki dodałam do garnka z zupą, doprawiłam pieprzem i podawałam.



Zupę dodaję do akcji na Durszlaku:

,


A także do akcji Neoflam w kategorii: Zimowe grzybobranie




24 komentarze:

  1. fiu fiu domowa kapusta kiszona , popieram , bo ja lubię kisić kapustę i jeść też
    Ja robię tez kwaśnice ,ale wege , podobno wigilijna ,ale umie nie na Wigilie tylko jak się zachce jej- jest :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kwaśnica z boczkiem i kiełbaską. z domową kapustą kiszoną.. już czuję ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwaśnica, jedna z moich ukochanych zup ( uwielbiam wszystkie kwaśne zupy - ogórkowa, szczawiowa, kapuśniak, kwaśnica). Z grzybkami? Musiała cudnie smakować. No i super, że sami kisicie kapustę! Ja też muszę, bo uwielbiam smak tej domowej kapustki, a poza tym to woda z kapusty to też mój ulubiony napój :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupa. Lubie kiszona kapuste. I to baaaardzo :) Jak bylam w podstawowce to latalam prawie codziennie do warzywniaka po kilkanascie deko kapusty i zjadalam ja po drodze do domu :) Ach, to byly czasy :))

    Kwasnicy jeszcze nie jadlam. Kapusty tez nie kisilam sama. Czas zabrac sie do roboty :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kwaśnica jest pyszna, zwłaszcza w Zakopanem:)
    Sama nie kisiłam kapusty,ale pamietam jak babcia , a potem mama kisiły. Taka kapusta jest najsmaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, jest i domowa kiszona kapucha!:)) Tak, tak taka najlepsza. Wiesz co? Jak ta kupna była taka niedobra to pewnie z octem była, bo co niektórzy tak robią, bleee. A kwaśnicy to ja jeszcze nie jadłam...zabieram sie do niej od kilku lat, hehe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tylko raz kisiłam kapuste, dawno temu. Moze w przyszłym roku spróbuję według Twoich wskazówek !
    Kwaśnica pyszna :)
    Ja dziś też zrobiłam , ale z dodatkiem grubej kaszy, jak moja Mama. wstawię niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na Wyspach ciężko o dobrą kapustę kiszoną - dzięki za ten przepis bo nie wpadłam na to, że mogłabym kapustę w małej ilości sama sobie ukisić - a uwielbiam! Moi rodzice kisili kapustę w beczce, a ja z siostrami deptałam - kupa zabawy i super smak!

    OdpowiedzUsuń
  9. Haniu--->prawda? ;)

    Alutka--->a to ja tak bym z barszczem z uszkami robiła (gdyby te uszka chciałoby mi się lepić ;))

    Kocie--->następnym razem nie zapomnę kupić tego boczku ;)

    Gutku--->aż gębę wykręca ;)

    Paulina--->możemy sobie podać rękę, bo ja też z tych kwaśnolubnych. Szczawiówa rulezzz ;)

    Majka--->ja też ją wtedy zjadłam na kilogramy, teraz sklepowa jest dla mnie bee

    Sisi--->spróbuję jej tam w sierpniu :)

    Andziu--->może i masz rację, że ten dziwny posmak nadaje ocet?

    Kumo---> z kaszą jeszcze nie jadłam

    Ewa--->mi się "Chłopi" Reymonta kojarzą z kapustą ;)


    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczku, czapki z glow dla pana R, domowa kiszona kapusta, wow! Przenosi mnei to jakies cwierc wieku wstecz gdy babcia szla przez pola z szatkownica, a ja biebglam za nia i nioslam wielgachnych rozmiarow tluczek do kapusty :D Teraz to mi pozostaje kwasnica... :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Basia, dla ciebie to nic trudnego by było :)
    A my stwierdziliśmy, że no way, już żadnej kupnej kapuchy - tylko swoja :)

    buziak

    OdpowiedzUsuń
  12. jeatwnm pijN pr4e odako oczko LE PIASEW VOI MIO KJre, tu princess po kilku winXH KONTRILUJE AWOJE QYPOIQIWDIUE OJEJ COI TGFU WIDE ;PM P[]\\ PIJHANA JESTEM Jkopsa ;p oj tgu j \

    OdpowiedzUsuń
  13. oj i jest ten mój komentarz ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. pewno! toć to pamiątka jakich mało ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Have I tried a few, most definitely. You are going to begin your internet marketing plan by publishing your articles to the following sites.

    Make sure that your subscription box is very noticeable.


    Also visit my web page ... Internet Marketing Coach

    OdpowiedzUsuń
  16. The other way to get more Facebook fans is by rewarding
    the loyal fans that you already have. This company sends
    out invites from the page to innumerable people and gets the invitations accepted.
    Facebook fans offers the opportunity for you to be spontaneous and quick responses as well as receive messages from your users.


    my homepage - http://socialbears.com/facebook-fans/
    My page > increase facebook fans

    OdpowiedzUsuń
  17. Food has become the most overused drug and the most underused form of nutrition.
    Let me tell you a quick story about the beauty of filling up on a
    paleo diet breakfast. Always check your physician before making any changes to your daily habits.


    Review my web blog ... paleo diet acne

    OdpowiedzUsuń
  18. In the world of social networking, numbers say a lot
    about one's business. Facebook fans and you can get Facebook fans cheap if you follow the link at the bottom of this article. This is the reason why most of organizations are now being into contact with social networking solution providers.

    my web-site; increase facebook fans
    my page - http://wiki.bigsound.org/index.php?title=使用者:DaniloNuj

    OdpowiedzUsuń
  19. DJ spins out on Saturday nights. Below are listed a few popular pubs where one can chill in Mumbai.
    The food is decent and the drink specials on Tuesdays include $2.


    My weblog - pub quiz aberdeen

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.

Pozdrawiam
oczko

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...